Nieuws
936175
Nieuws

Tallships in formatie door fjord

Marine opleidingsschip Zr.Ms. Urania neemt deel aan de STI Tall Ships Race. De passage van de tall ships in een militair geordende formatie door een nauwe fjord leverde een fraai en uniek schouwspel op. 

Dit jaar varen de deelnemende schepen vanuit Harlingen en de Noorse plaatsen Fredrikstad en Bergen naar Esbjerg in Denemarken. Met ruim 70 deelnemers, zo’n 15 verschillende nationaliteiten en 4 verschillende klassen (variërend van kleine scherpe jachten tot en met de grootste windjammers) biedt de STI ieder jaar een zeldzame verzameling van ‘varend erfgoed’.

Ook Zr.Ms. Urania, het zeilend opleidingsvaartuig van de Koninklijke Marine is deelnemer aan de STI race. Momenteel varen de deelnemers een zogenaamd ‘Cruise in Company’ waarbij er langs de Noorse zuidkust wordt gevaren en de schepen vrij zijn om hun eigen route te varen en havens te kiezen.

Onlangs is een 8-tal schepen door de ‘Hagefjorden’ gevaren. Een prachtig deel van de Noorse zuidkust met een breedte van 200 meter. Op initiatief van en gecoördineerd door de Urania hebben deze schepen in een zeldzame strakke en met militaire precisie uitgevoerde ‘formatie’ gevaren.

Het tijdens deze doorvaart door de kapiteins en commandanten getoonde zeemanschap met dergelijke kleine onderlinge afstanden is zee uitzonderlijk en het was dan ook een unieke ervaring om hier met Urania deel van te mogen uitmaken. Zonder de enorme ervaring aan boord van de schepen had deze ‘show’ nooit kunnen plaatsvinden.

De combinatie van de omgeving van het fjord op de achtergrond en de dramatische wolkenformaties die op dat moment boven de schepen hing, heeft geleid tot prachtige beelden. De foto ‘vanuit de lucht’ is gemaakt door Korporaal Adelborst Maarten Stigter, één van de opvarenden van de Urania, die in de 27 meter hoge mast omhoog was gehesen.  De foto vanaf het water is gemaakt door Herbert Böhm, een professionele fotograaf.

 

De onderlinge samenwerking tussen de schepen is zeer groot. Zowel op zee en aan de wal maar ook tussen de verschillende scheepstypes en klassen alsmede de verschillende nationaliteiten. Hierbij gaat het niet alleen om de gezelligheid. Ook het veiligheidsaspect krijgt nadrukkelijk de aandacht. Dit is ook noodzakelijk, want de deelnemers aan de STI-race mogen gemiddeld niet ouder zijn dan 25 jaar.

Voor deze jongeren is het varen op zee een enorme ervaring. Ervaring t.a.v. het varen en zeilen alsmede de gezelligheid in de havens maar ook en met name de ervaring hoe het is om meerdere dagen op zee door te brengen.

De deelnemers zoals zichtbaar op de foto’s (van links naar rechts): Liv (Noorwegen, alleen zichtbaar op de foto vanaf het water), Zr.Ms. Urania (Nederland, op de foto vanuit de lucht is alleen de oranje vlag in de tweede mast zichtbaar), Wylde Swan (Nederland), Gulden Leeuw (Nederland), Tenacious (Engeland), Alexander von Humboldt II (Duistland), Eendracht (Nederland) en Christian Radich (Noorwegen).