Nieuws
936180
Nieuws

Eerste vliegtuig vertrokken uit Charkov

De eerste zestien slachtoffers van de MH17 tragedie hebben de Oekraïne verlaten. Met een korte ceremonie op het vliegveld van Charkov waarbij hoogwaardigheidsbekleders de laatste eer bewezen, nam het land waar de vliegtuigpassagiers donderdag werden gedood afscheid van hen.

Het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) werkte tot het laatst door om zoveel mogelijk stoffelijke overschotten klaar te maken voor de laatste reis naar Nederland.

Rond half tien verliet de eerste koelwagen met lijkkisten het fabrieksterrein waar het LTFO zijn trieste taak uitvoert. De truck werd begeleid door lokale politie en Nederlandse militairen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten; normaal bewakers van de ambassade in Kiev. Het was hun nadrukkelijke wens om deze escorte te mogen uitvoeren.

Tijdens de ceremonie haalde de Oekraïense vice-premier Groysman hard uit naar de verantwoordelijken. Hij stelde dat zijn land degenen die vlucht MH17 neerhaalden met 'een Russische raket' op zal sporen en straffen.

De toestellen met in totaal de eerste 40 lijkkisten worden later woensdag, allebei rond 16.00 uur verwacht op het vliegveld van Eindhoven. In het Nederlandse vliegtuig zitten 16 kisten, in het Australische gaan er later op de dag nog eens 24 naar Eindhoven.

De stoffelijke resten worden gefaseerd teruggehaald uit Oekraïne. Daarna gaan de lichamen voor identificatie naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen bijna 300 mensen om.