Nieuws/Binnenland
936187
Binnenland

Greenpeace-staf eist vertrek campagnedirecteur

De campagnedirecteur van Greenpeace International, Pascal Husting, moet opstappen. Dat eisen meer dan 40 medewerkers van Greenpeace Nederland in een boze brief die de Volkskrant woensdag heeft gepubliceerd. Een van de medewerkers is Faiza Oulahsen, die vorig jaar een tijd in een Russische cel heeft gezeten nadat ze was opgepakt tijdens een actie met het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.

Aanleiding voor de woede van de medewerkers is het reisgedrag van Husting en de manier waarop daarover gecommuniceerd is in de pers. Vorige maand ontstond ophef toen bekend werd dat Husting geregeld met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar het kantoor in Amsterdam reisde.

Volgens de boze medewerkers druist het vlieggedrag van de directeur in tegen de gedragscode van Greenpeace en heeft de reactie in de media toen het nieuws naar buiten kwam, de zaken alleen maar erger gemaakt.

In de brief, die zowel aan Husting als aan Kumi Naidoo (internationaal Greenpeace-directeur) gericht is, wordt ook Naidoo aangesproken op zijn reactie. De stafleden vinden het onbegrijpelijk dat Naidoo Husting in de media heeft verdedigd door te wijzen op zijn persoonlijke situatie. „Dat is precies de retoriek die regeringen en bedrijven gebruiken wanneer wij ze vragen meer te doen om onze planeet te redden”, staat in de brief. „Dat accepteren wij niet.”

Dat Husting destijd tegen het ANP zei „ dat ook een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën”, heeft ook kwaad bloed gezet. „Deze opmerking is uiterst schadelijk voor Greenpeace-campagnes en een klap in het gezicht voor alle medewerkers die zich wel aan de gedragscode houden”, schrijven de medewerkers.

De stafleden eisen, naast zijn opstappen, excuses van Husting. „Je hebt niet eens de moeite gedaan om ons erover te mailen”, verwijten ze hem.

In een reactie op de website zegt Greenpeace dat ze het afgelopen jaar fouten hebben gemaakt, die ze proberen te herstellen,en dat het belangrijk is dat iedereen zijn zegje kan doen. „Pittige discussies hebben we hier wel vaker, dat krijg je nu eenmaal als je een stel idealisten bij elkaar zet. Discussie is ook goed, het houdt ons scherp. Wij weten zeker dat we er ook dit keer uit gaan komen”, stelt Greenpeace.