Nieuws/Binnenland
936190
Binnenland

Ook Australië kijkt naar beveiliging rampplek

Net als Nederland kijkt Australië naar mogelijkheden om de rampplek te beveiligen. Volgens premier Abbott is het verzamelen van de stoffelijke resten tot nog toe „behoorlijk onprofessioneel” gegaan. „We zijn het aan de families verschuldigd om onze uiterste best te doen de lichamen te bergen”, zei hij woensdag.

De premier heeft volgens de Australische zender ABC met diverse wereldleiders gesproken over het beveiligen van de rampplek en over de bescherming van de onderzoekers. „Er is sterke steun voor de beveiliging van de rampplek omdat het ook duidelijk het hart van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad vormt”, aldus Abbott. Hij heeft in eigen land al gesproken met experts over mogelijkheden de uitvoering van de resolutie te ondersteunen.

Dinsdag schermde de premier ook al met een Australische bijdrage aan een internationale politiemacht voor de rampplek. Volgens hem kan de beveiliging het best worden geleverd door de landen die zoveel is aangedaan.

Ook Abbott kon niet zeggen hoeveel lichamen er precies zijn verzameld. „Het is goed mogelijk dat veel lichamen daar nog in het open veld liggen in de Europese zomer en blootstaan aan het verwoestende werk van hitte en dieren. Dat is de situatie waar we ons mee geconfronteerd zien.” Hij zegt bang te zijn dat sommige lichamen misschien wel nooit meer thuis komen, iets wat hij compleet onacceptabel noemt.