Nieuws
936204
Nieuws

Nederlander durft weer te spenderen

Huishoudens hebben in mei 0,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is voor het eerst dit jaar dat consumenten meer besteden dan een jaar eerder, zij het nipt, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De consumptie wordt nog altijd gedrukt door het lagere aardgasverbruik. Net als in voorgaande maanden verstookten huishoudens in mei veel minder aardgas dan een jaar eerder. Zonder het verbruik van energie zou de consumptie al in de eerste maanden van 2014 licht gegroeid zijn.

Kleding en auto's

Consumenten gaven in mei 4,5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's. Van alle bestedingen zijn die aan duurzame goederen het meest gevoelig voor de conjunctuur. Sinds eind 2013 besteden consumenten hieraan weer meer dan een jaar eerder, na ruim twee jaar met een sterke krimp.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens evenveel uit als een jaar eerder, terwijl ze aan overige goederen, waaronder gas, 6,2 procent minder besteedden. Ook mei was dit jaar beduidend warmer dan vorig jaar. Ten slotte gaven consumenten aan diensten 0,3 procent meer uit dan een jaar geleden.

 

{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0ApB2C2uUFlHIdDBrMi1wcXB6MUszeDV2ZlNUWlUtQnc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB54&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Verandering in %","minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"16"},"booleanRole":"certainty","curveType":"function","title":"Consumptie stijgt voor het eerst in 2014","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"none","width":540,"focusTarget":"series","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"Periode","minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{"trigger":"none"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram 1"}  

Data: CBS, Grafiek: DFT / OverGeld