Nieuws
936219
Nieuws

Geen laagvliegend vliegverkeer boven Dam

Tijdens de stille tocht voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne woensdagavond in Amsterdam zullen er geen vliegtuigen laag overvliegen boven de Dam. Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland laten weten.

De LVN vindt het niet gepast dat tijdens de stille tocht het geluid van vliegtuigen is te horen. Toestellen die de landing inzetten, vliegen doorgaans laag over de hoofdstad naar Schiphol. Op grotere hoogten zal het vliegverkeer wel doorgaan. De stille tocht begint om 8 uur op de Dam en eindigt daar ook. De maatregel van de LVN duurt van 7 tot 10 uur.

Omdat er tijdens de minuut stilte om 4 uur geen vliegtuigen landen of opstijgen vanaf Schiphol en alle andere commerciële luchthavens in Nederland, wordt om 10 minuten voor 4 begonnen met het afbouwen van de vliegbewegingen. Zo zullen er dan geen vliegtuigen beginnen aan een daling, en wordt er niet meer getaxied op de vliegvelden. „Je kan niet ineens tegen het vliegverkeer zeggen dat het een minuut stil moet liggen. Dat moeten we afbouwen”, aldus de woordvoerster. Een paar minuten na 4 uur komt het vliegverkeer weer op gang.