Nieuws/Binnenland
936226
Binnenland

E551 in voeding kan slecht zijn voor lever

De veiligheid van het nanomateriaal SAS in voeding, toegepast als antiklontermiddel, blijft onzeker. Het RIVM vindt naar aanleiding van onderzoek dat het negatieve gezondheidseffecten kan hebben dat vervolgonderzoek nodig is om inzicht te krijgen in de mogelijke risico’s voor met name de lever.

SAS staat voor Synthetisch Amorf Silica en is ook wel bekend als voedseladditief E551. Het wordt wijdverspreid gebruikt in voeding als antiklontermiddel in producten als coffeecreamer, soep-, saus- en kruidenmixen.

Vertaalslag

In een nieuwe studie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend hoe hoog de concentratie van silica in de lever van de mens kan worden als hij levenslang voedingsmiddelen met SAS eet. Vervolgens is deze concentratie vergeleken met de concentratie in de lever van proefdieren waar SAS ontstekingseffecten veroorzaakte. De berekende concentratie in de lever van de mens waren op hetzelfde niveau als bij deze proefdieren waar de effecten zijn gevonden.

„Dit suggereert dat gezondheidseffecten als gevolg van SAS in voeding mogelijk zijn. Maar het is onzeker hoe een juiste vertaalslag van dier naar mens gemaakt moet worden om zo de concentratie in de lever van de mens te schatten.”

Verder inzicht in mogelijke risico’s is nodig, stelt het RIVM. „We gaan daarom met UMC Utrecht, RIKILT – Wageningen UR en de NVWA vervolgonderzoek doen naar de hoeveelheid SAS deeltjes in de mens, waaronder de lever.”