Nieuws
936273
Nieuws

Bureaucraten nekken terras van frietzaak

Vier jaar lang werden de vier tafeltjes met stoeltjes nabij Snackbar Gaasperplas door het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam gedoogd. Dan krijgt eigenaar Bernd Ruijpers opeens te horen dat het niet langer is toegestaan. Wel kan hij een vergunning aanvragen. Die niet eens in behandeling wordt genomen.

Ruijpers heeft zijn snackbar al zeven jaar bij het bus/metrostation Gaasperplas. Sinds vier jaar zet hij er ook wat tafeltjes en stoeltjes bij. „De ouderen die met hun familie of verplegers een rondje doen, komen hier dan even een ijsje eten. Dat is toch heerlijk”, zegt Ruijpers.

In februari had de eigenaar overleg met ambtenaren van Zuidoost. Ze konden het terras niet langer gedogen, maar als Ruijpers een omgevingsvergunning aan zou vragen, zou het goed komen. Officieel heeft hij een horecavergunning nodig, maar om daarvoor in aanmerking te komen zou hij een heel nieuw pand neer moeten zetten.

Aanvraag

„Maar via de omgevingsvergunning was het ook mogelijk, werd mij verzekerd. Toen ik juni vroeg hoe het met de aanvraag stond, werd mij verteld dat hij niet eens in behandeling is genomen, ’want het stadsdeel had twee bankjes neergezet’. Daar had ik inderdaad om gevraagd om de periode dat ik geen terras mocht voeren te overbruggen. Maar het is niet voldoende”, piept Ruijpers.

De eigenaar meent dat zijn tent nauwelijks rendabel is zonder het terras. „Maar dat vind ik niet eens het belangrijkste. Het trekt bezoekers aan waardoor de sociale controle hier vergroot wordt.”

Inmiddels is SP-raadslid Tiers Bakker poolshoogte komen nemen. „Hoe kan het dat zijn terras vier jaar lang wordt gedoogd en als de eigenaar dan aan alle regels wil voldoen, zijn vergunningsaanvraag niet eens in behandeling wordt genomen? Ik ga hier vragen over stellen”, aldus Bakker.

„Meneer Ruijpers heeft een fout gemaakt bij de aanvraag van de vergunning. Vandaar dat het lang op zich liet wachten”, reageert een woordvoerster van de bestuurscommissie Zuidoost. „Maar onze ambtenaren concluderen dat het nu niet mogelijk is om binnen de regels een terras te voeren. Daarom zijn de bankjes geplaatst. We houden de regelgeving in de gaten, zodra er een mogelijkheid is, zullen we de ondernemer dat laten weten,” belooft de woordvoerster.