Nieuws/Buitenland
936284
Buitenland

'Palestijnse leiders steunen eisen Hamas'

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft zich woensdag achter belangrijke eisen geschaard die Hamas stelt aan een wapenstilstand met Israël. Dat meldde een hoge functionaris binnen de organisatie van president Mahmoud Abbas.

„De eisen uit Gaza dat de agressie moet stoppen en de blokkade in alle vormen moet worden opgeheven, zijn de eisen van het hele Palestijnse volk”, stelde de PLO-functionaris. „Ze vertegenwoordigen het doel dat het Palestijnse leiderschap met al zijn macht nastreeft.”

De steun van de PLO kan volgens bronnen in Egypte een belangrijke stap zijn in het vredesproces. Hamas voelt weinig voor een duurzame vrede met Israël, maar de PLO onderhandelt al lange tijd met de Joodse staat. Egypte, naast Jordanië het enige Arabische land dat vrede heeft gesloten met Israël, bemiddelt tussen de Israëlische regering en de Palestijnen.

De PLO is een koepelorganisatie voor Palestijnse groeperingen. Dinsdag sprak de Palestijnse Fatah-beweging zich al uit voor een bestand, zodat vijf dagen onderhandeld kan worden. Zowel de PLO als Fatah wordt geleid door president Abbas. Beide organisaties worden gezien als gematigder dan Hamas.

De roep om een wapenstilstand in de Gazastrook klinkt internationaal steeds luider. VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) reisden de afgelopen dagen naar Egypte om de strijdende partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen. Volgens Palestijnse bronnen is het dodental door de strijd opgelopen tot boven de 600, onder wie veel burgers.