Nieuws
936287
Nieuws

Eerste wagon is leeggehaald in Charkov

In een lege fabriekshal op een industrieel complex in Charkov doen tientallen forensisch experts uit Nederland en andere landen deze dagen in alle rust hun werk. Afgeschermd van de buitenwereld pakken ze zak voor zak uit een gekoelde treinwagon.

Ze maken de plastic zakken, met daarin lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, echter niet open. De identificatie gebeurt pas in Nederland.

Het is daarom aan de experts in Charkov in het oosten van Oekraïne om alles klaar te maken voor vervoer naar ons land. Ze doen elke zak in een andere lijkzak die geschikt is voor transport en leggen deze vervolgens in een houten kist. Vliegtuigen brengen de kisten vanaf woensdag over naar vliegbasis Eindhoven, waarna ze worden vervoerd naar een kazerne in Hilversum.

De stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers van het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen dinsdagochtend in gekoelde treinwagons aan in Charkov. Voordat de forensisch experts in beschermende kleding aan de slag gingen, was er een korte ceremonie met een minuut stil ter nagedachtenis van de slachtoffers, vertelt een woordvoerster van het Nederlandse team.

Na de eerste dag werken was de eerste wagon leeg, met de tweede is een begin gemaakt. De forensische teams werkten door tot in de avond, namen daarna rust en gaan woensdag in de vroege ochtend weer verder. Een Nederlands en een Australisch vliegtuig vervoeren de eerste 50 lijkkisten die dag naar Nederland.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) houdt er volgens de woordvoerster serieus rekening mee dat er nog menselijke resten in het rampgebied liggen. Daarom zullen Nederlandse experts teruggaan naar die plek om dat te onderzoeken. Maar wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Aan boord van vlucht MH17 vanuit Amsterdam zaten 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders. Pas als alle lichamen en lichaamsdelen zijn geïdentificeerd, is duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn geborgen, benadrukt de woordvoerster.