Nieuws/Buitenland
936289
Buitenland

Israël: VS moeten vliegverkeer hervatten

Israël wil dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weer gaan vliegen op Tel Aviv. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) dinsdag gevraagd zich in te zetten voor de hervatting van het vliegverkeer tussen de landen, bevestigde het Witte Huis.

Een hoge functionaris in het Witte Huis liet weten dat het verzoek van Netanyahu waarschijnlijk kansloos is. De Amerikaanse regering is niet van plan luchtvaartautoriteit FAA terug te fluiten. „We kunnen hier iedere 24 uur naar kijken. Maar als een raket binnen een mijl van dat vliegveld terechtkomt, gaan bij de FAA alarmbellen af”, zei de functionaris.

De FAA legde dinsdagavond vluchten van en naar Tel Aviv van alle Amerikaanse maatschappijen voor 24 uur stil, nadat een projectiel was ontploft bij luchthaven Ben Gurion. Ook het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) adviseerde luchtvaartmaatschappijen het vliegveld voorlopig links te laten liggen.

Verscheidene Europese maatschappijen hadden zelf al besloten niet naar Tel Aviv te vertrekken. Zo schrapte de Nederlandse KLM de vlucht van dinsdagavond op de Israëlische kustplaats.

De invloedrijke oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft al laten weten demonstratief naar Tel Aviv te gaan vliegen. Volgens de miljardair speelt het FAA-verbod militante Palestijnen in de kaart. „De restricties vormen een onverdiende overwinning voor Hamas en moeten onmiddellijk worden opgeheven”, twitterde Bloomberg, die uit een joodse familie komt.