Nieuws
936291
Nieuws

VS: MH17 'per ongeluk' neergehaald door separatisten

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid, meldden Amerikaanse media.

De opstandelingen zouden volgens Amerikaanse inlichtingenmensen niet hebben geweten dat hun doelwit een passagiersvliegtuig was. De VS weten overigens niet precies wie persoonlijk verantwoordelijk is geweest voor het afvuren van de luchtdoelraket., zeiden de functionarissen tegen CNN.

Maar Rusland zou wel „de voorwaarden geschapen” hebben voor het neerschieten van de Boeing met 298 mensen aan boord door de rebellen te bewapenen. De Amerikanen zouden geen direct bewijs hebben dat de raket uit Rusland kwam en aan de rebellen was geleverd.

Dinsdag was aangekondigd dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen „technisch bewijs“ vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Het leveren van wapentuig aan de rebellen door Rusland gaat volgens de inlichtingendiensten nog steeds door. Het gaat daarbij om onder meer raketten en tanks.

Niet alleen de Amerikanen wijzen naar de opstandelingen als mogelijke daders. Ook de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin leek deze week niet langer uit te sluiten dat de separatisten per ongeluk het passagierstoestel neerhaalden.

„De mensen uit het oosten zeiden dat ze een militair toestel hadden neergeschoten”, zei Churkin toen hem werd gevraagd naar onderschepte geluidsfragmenten waarin rebellen zouden toegeven dat ze een vliegtuig hadden neergehaald. „Als ze denken dat het een militair vliegtuig was, was sprake van verwarring. Als sprake was van verwarring, was het geen terreurdaad”, zei de Russische diplomaat volgens CNN.