Nieuws
936292
Nieuws

Passagiers al na enkele seconden bewusteloos

Veel draaglijker wordt het verlies er waarschijnlijk niet door, maar mogelijk is het voor nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 toch belangrijk om te weten: de passagiers die niet zijn overleden als direct gevolg van de raketinslag verloren binnen enkele seconden het bewustzijn.

Volgens ir. Joris Melkert, universitair docent Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, is het onmogelijk dat er passagiers bij bewustzijn waren gedurende de meer dan anderhalve tot drie minuten voor de gehavende romp van het toestel de grond raakte. Hij geeft daarmee antwoord op een vraag die veel nabestaanden kwelt.

Hij zegt dit naar aanleiding van het emotionele betoog van minster Timmermans voor de VN-Veiligheidsraad, afgelopen maandag. De bewindsman probeerde zich voor te stellen wat de slachtoffers in hun laatste momenten gedacht moeten hebben. Zo zei hij: ’Hebben zij de handen van hun geliefden vastgehouden, hun kinderen aan de borst gedrukt? We zullen het nooit weten’.

Zuurstof

Ir. Melkert: „De luchtdruk op elf kilometer hoogte is minder dan 250 millibar, dus een kwart van wat wij op de grond gewend zijn. Dat betekent automatisch ook dat het zuurstofgehalte slechts een kwart is. Wie daar plotseling aan wordt blootgesteld zal zeer snel het bewustzijn verliezen. Er is simpelweg onvoldoende zuurstof om in te ademen. Daarnaast ligt de temperatuur op deze hoogte tussen de min 50 en min 60 graden, wat een zeer heftige reactie op het lichaam geeft. In een dergelijke extreme situatie blijf je maar heel kort functioneren.”

Het is volgens ir. Melkert dan ook niet zonder reden waarom voor het opstijgen door het cabinepersoneel altijd wordt geadviseerd om in geval de luchtdruk in de cabine wegvalt altijd eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten en pas daarna kinderen te helpen.

„Je hebt anders simpelweg geen tijd om nog te handelen. Dat geldt helemaal wanneer een vliegtuigromp plots wordt opengereten en de passagiers zonder waarschuwing de zuurstof wordt ontnomen en worden blootgesteld aan de extreme kou. Dan is voor doordacht handelen of emotioneel afscheid vrijwel geen tijd en zal men het bewustzijn binnen tien tot maximaal 30 seconden verliezen.”