Nieuws
936295
Nieuws

’Je brengt geliefden thuis’

Voordat medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) de deuren van de koelwagens vol stoffelijke overschotten openden, stelden ze zich met hun buitenlandse collega’s op in rijen en hielden een minuut stilte. Een kort maar aangrijpend moment, zegt hun coördinator Jan Tuinder.

„Ik dacht in die minuut aan mijn kinderen. Er waren op deze vlucht veel kinderen die met vakantie gingen. Dat gaat dan door je hoofd…”, zegt de politieman duidelijk geroerd. Na de stilte werden de lichamen met een handdruk door de Oekraïense autoriteiten formeel overgedragen aan de internationale forensische deskundigen. Vervolgens was het terug naar de realiteit van een extreem gecompliceerde politieoperatie, waarbij medewerkers uit een hele serie landen zijn betrokken.

„We spreken niet allemaal dezelfde taal. Dat zorgde voor opstartproblemen”, vertelt Tuinder. „Om vier uur hadden we die onder de knie en konden we met het echte werk beginnen. Het uit de wagons halen van de lichamen. Die troffen we aan zoals verwacht. Verpakt en goed gekoeld. We werken dag en nacht door om zo veel mogelijk lichamen klaar te hebben voor de vlucht van woensdag.”

Enorme klus

„Ons karwei is pas klaar als de laatste stoffelijke overschotten Oekraïne hebben verlaten. Om vervolgens in Nederland te worden geïdentificeerd. Het is een enorme klus die het LTFO liefst zo snel mogelijk wil klaren, omdat elke nabestaande zo snel mogelijk een geliefde wil begraven. Tegelijkertijd staat dat wel op gespannen voet met de doelstelling dat we binnen de juridische grenzen van de Oekraïense wet en zo secuur en respectvol mogelijk moeten werken. Daarom kan ik nu niet zeggen hoe lang het allemaal precies zal duren.”

„Je moet je bij dit werk altijd realiseren met wat voor gevoelige taak je bezig bent. Je brengt geliefden thuis. Wat mij raakt is de betrokkenheid van de forensisch medewerkers die hiermee bezig zijn. Die hechte band met hun vak is hetzelfde, uit welk land ze ook komen.”