Nieuws/Binnenland
936449
Binnenland

Meeste asielzoekers sinds 2001

Het aantal asielzoekers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kwamen er 12.300 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001.

De grootste groep asielzoekers kwam uit Syrië met 3700 personen, gevolgd door Eritrea met 3500 asielaanvragen. Het aantal asielzoekers uit Syrië liep als gevolg van de burgeroorlog daar de afgelopen maanden steeds verder op en kwam in juni uit op 900. In juni was het aantal Eritreeërs dat in Nederland asiel aanvroeg alweer sterk gedaald ten opzichte van april en mei. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan de belangrijkste herkomstlanden.

Mensen die Eritrea ontvluchtten, gingen voorheen vooral naar Zweden en Duitsland. Pas dit jaar kwamen er, mede onder invloed van mensensmokkelaars, onverwacht grote aantallen Eritreeërs naar Nederland.

Eerder meldde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) dat de toestroom van asielzoekers onhoudbaar dreigde te worden met 1000 aanvragen per week. Daarvoor ging het nog om 1000 aanvragen per maand. Om de grote toestroom in goede banen te leiden, zouden mensen hoogstwaarschijnlijk moeten worden opgevangen op hotelboten, zei Teeven eerder deze maand.

De toename van het aantal vluchtelingen legt ook druk op de medewerkers van VluchtelingenWerk. „Wij doen ons uiterste best mensen zo goed mogelijk te begeleiden in de asielprocedure. En wie mag blijven, helpen we zo goed en zo snel mogelijk te integreren. Dat is goed voor de vluchteling en goed voor Nederland”, aldus een woordvoerder. Veruit de meeste vluchtelingen blijven volgens hem in de eigen regio. „Slechts een klein aantal weet Europa te bereiken in bijvoorbeeld gammele bootjes.”