Nieuws/Buitenland
936631
Buitenland

Puigdemont ziet af van vervroegde verkiezingen

Carles Puigdemont leest zijn statement voor.

Carles Puigdemont leest zijn statement voor.

Barcelona - De Catalaanse leider Carles Puigdemont schrijft geen vervroegde regionale verkiezingen uit. Hij zei tijdens een toespraak dat wel te hebben overwogen, maar uiteindelijk toch anders te hebben besloten.

Carles Puigdemont leest zijn statement voor.

Carles Puigdemont leest zijn statement voor.

Hij doet dat uiteindelijk niet omdat er ’niet voldoende garanties zijn’. „Het is aan het parlement om te beslissen wat er gaat gebeuren.”

Het parlement zal waarschijnlijk vrijdag stemmen over wat de reactie van de regio is op de inzet van artikel 155, waarmee de Catalaanse regering wordt afgezet. Nog steeds kan dan de onafhankelijkheid worden uitgeroepen.

Meerdere bronnen hadden eerder aangegeven dat Puigdemont van plan was zelf vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat leidde in Catalonië tot veel commotie. Separatisten vinden verkiezingen niet nodig omdat er al een referendum over onafhankelijkheid is gehouden.

De Catalaanse leider liet de bevolking en alle journalisten donderdag opnieuw in spanning zitten. Er was een verklaring aangekondigd, waarin verwacht werd dat hij vervroegde verkiezingen zou uitroepen. Die was om 13.30 gepland, maar werd verlaat naar 14.30 uur. Uiteindelijk werd hij helemaal afgelast. Puigdemont deed zijn zegje alsnog in het Catalaanse parlement, dat om 17 uur vergadert.

De hele dag demonstreerden studenten en separatisten in Barcelona, die vroegen om het uitroepen van de onafhankelijkheid.