936705
Nieuws

Rusland blijft ontkennen

Nederland hoeft niet te verwachten dat Rusland ook maar iets van schuld op zich neemt voor de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat werd maandag eens te meer duidelijk uit een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

Moskou blijft ten stelligste ontkennen dat het iets te maken heeft met het neerhalen van het vliegtuig. Het Russische ministerie van Defensie heeft naar eigen zeggen ,,geen enkele raket gedetecteerd'' in de buurt van de vliegroute van het toestel, aldus een maandag uitgegeven verklaring. Het departement heeft de Verenigde Staten gevraagd om satellietbeelden te delen ,,als zij die hebben.''

Rusland wijst daarentegen opnieuw met de beschuldigende vinger naar Oekraïne. Volgens het ministerie vloog op het moment van de ramp een Oekraïens gevechtsvliegtuig op enkele kilometers afstand van vlucht MH17. Vrijgegeven satellietbeelden moeten die theorie onderseunen. De jager was volgens de Russen van luchtluchtraketten voorzien. Moskou zou Kiev inmiddels om opheldering hebben gevraagd.

Ook rebellenleider Aleksandr Borodai, die zichzelf heeft uitgeroepen tot premier van 'Volksrepubliek Donetsk', blijft zijn handen wassen in onschuld. Geconfronteerd met al het bewijs voor de schuld van de separatisten (zoals de jubeltweet die luitenant-kolonel Igor Girkin de wereld instuurde over het neerhalen van een vliegtuig en de onderschepte audio-opnamen waarin de rebellen het neerstorten van het toestel bespreken) rolt Borodai geïrriteerd met zijn ogen. ,,Dat zijn allemaal leugens. Alles op het internet is een leugen."