Nieuws/Buitenland
936925
Buitenland

Kerry cynisch over 'precisie-operatie' Israël

Naar buiten toe staan de Verenigde Staten vierkant achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas, maar achter de schermen nemen de zorgen over de grote aantallen burgerslachtoffers in de Gazastrook toe. Dat bleek zondag uit opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zonder dat hij het doorhad werden opgenomen.

Voorafgaand aan een interview met tv-zender Fox sprak Kerry sarcastisch over de „precisie-operatie” van het Israëlische leger, waarbij in de afgelopen weken al ruim 400 Palestijnen, merendeels burgers, om het leven zijn gekomen. „Wat een geweldige precisie-operatie, wat een geweldige precisie-operatie”, sneerde Kerry.

Kerry gaf verder aan het gevoel te hebben „direct” naar het gebied te moeten. „We zouden vanavond nog moeten gaan. Het is idioot om niets te doen.”

In het interview met Fox bekritiseerde Kerry Israël niet, maar benadrukte hij het recht van het land om zich te verdedigen tegen de aanhoudende raketaanvallen. Geconfronteerd met zijn uitlatingen van voor de uitzending gaf hij aan zo te hebben gereageerd omdat er jonge kinderen en burgers het slachtoffer worden. „Maar oorlog is hard”, voegde hij daaraan toe.