Nieuws
936930
Nieuws

Nederlandse experts naar rampplek

Vanaf Eindhoven is zondagavond even voor 22.00 uur een vliegtuig vertrokken naar de Oekraïense stad Charkov met forensisch experts van de Nationale Politie. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Aan boord van de C-130 Hercules is ook behoorlijk wat materieel dat nodig is voor identificatie en repatriatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Nederland gaat in de Oost-Oekraïense stad Charkov een coördinatiecentrum inrichten voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp, maakte minister-president Mark Rutte eerder op zondag bekend. Nederland gaat de internationale coördinatie doen van de identificatie van de slachtoffers. Het team staat onder leiding van Gert Wibbeling. De experts blijven in Oekraïne ,,zolang ze nodig zijn''.

Het coördinatiecentrum wordt opgezet op het vliegveld van Charkov. Dat is volgens een woordvoerder de meest praktische locatie, ook als de lichamen kunnen worden teruggebracht naar Nederland. Naar verwachting zal Defensie de slachtoffers terugvliegen als het zover is.

Alle inspanningen zijn er momenteel op gericht om de trein met bijna 200 lichamen zo snel mogelijk op Oekraïens grondgebied te krijgen, aldus Rutte zondag op een persconferentie. OVSE-waarnemers onderhandelen daar op dit moment over met de separatisten. Die houden de trein op het station van Torez. Volgens Rutte hebben de waarnemers zondag ,,redelijk ongestoord" kunnen werken.

Rutte heeft eerder op de dag gesproken met onder anderen Merkel en Cameron over de situatie. Later op de avond zou hij nogmaals bellen met Poetin. Al deze gesprekken hebben volgens hem ,,als doel bij te dragen aan onze hoofdprioriteit, namelijk druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen''.