Nieuws
936933
Nieuws

Zee van bloemen en knuffels op Schiphol

Twee dagen na de afschuwelijke ramp met vlucht MH17 hebben vele honderden mensen op luchthaven Schiphol bloemen, briefjes, knuffels en kaartjes neergelegd ter nagedachtenis aan de 298 dodelijke slachtoffers. De herdenkingsplek is spontaan ontstaan en zal volgens Schiphol nog wel enige tijd blijven.

Veel mensen proberen ook iets van hun gevoelens op papier te zetten- hoe moeilijk dat soms ook gaat. ,,Het uit de lucht schieten van burgervliegtuig! Is dat nou beschaving??? Het is schandalig!", zo heeft iemand op een vel papier geschreven. Mensen staan ondertussen in de rij om het condoleanceregister te tekenen.

Premier Rutte noemde het zondagavond op een persconferentie ,,hartverwarmend" om te zien hoezeer Nederland in ,,nationale verbondenheid" meeleeft met de nabestaanden van de slachtoffers.

Op condoleance.nl waren zondagavond zo'n 38.000 blijken van medeleven geplaatst. De teller van condoleanceregister.nl stond op ruim 10.000.

Amsterdammers konden sinds zondag in het stadhuis terecht om het landelijke condoleanceregister te tekenen. Zo'n 150 mensen hebben zondag iets in het register geschreven, onder wie burgemeester Eberhard van der Laan. ,,Alle Amsterdammers staan naast jullie'', schreef hij.

Het landelijke register is op veel plekken in het land te tekenen. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt ook een exemplaar. Alle teksten worden op enig moment landelijk samengevoegd.

Ook maandag openen gemeenten nieuwe condoleanceregisters, zoals Bergen op Zoom en Dordrecht. Beide gemeenten hebben inwoners verloren door de vliegtuigcrash.