Nieuws
936937
Nieuws

Poetin populairder dan ooit

Terwijl vanuit Europa en de Verenigde Staten de druk op Vladimir Poetin steeds meer toeneemt na de massamoord op de 298 onschuldige inzittenden van vlucht MH17, is de populariteit van de Russische president in eigen land  hoger dan ooit. Uit een peiling van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup blijkt dat 83 procent van de Russen het beleid van hun president onvoorwaardelijk steunt. Dat is een stijging van maar liefst 23 procent ten opzichte van 2013.

Poetins bijna Noord-Koreaanse populariteit is vooral te danken aan zijn annexatie van de Krim afgelopen maart evenals aan de vlekkeloze organisatie van de Olympische winterspelen in Sotsji de maand daarvoor. De peiling is afgenomen tussen april en begin juni onder 2000 Russen, nog voor de ramp met vlucht MH17 dus.

,,De overgrote meerderheid van de Russen zal de leiders van hun land blijven steunen, ongeacht hun beslissingen, zelfs in het licht van een toenemende diplomatieke isolatie en het vooruitzicht van een verslechterende economie door strengere sancties", zo blijkt volgens Gallup uit de peiling.

Terwijl Poetins populariteit door het dak schiet, dalen Westerse leiders steeds meer in achting bij de Russen. Slechts 6 procent van de Russen is positief over de EU-leiders. De regering van de Amerikaanse president Obama is nog minder geliefd: slechts 4 procent van de Russen kan begrip opbrengen voor de Amerikanen.