Nieuws/Buitenland
936938
Buitenland

Kerry: Rusland leverde raketsysteem

De VS hebben zondag de hardste beschuldigingen tot nu toe geuit aan het adres van Rusland over de vliegramp in Oost-Oekraïne. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak van overweldigend bewijs dat Rusland medeplichtig is aan het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines, waardoor 298 mensen omkwamen, onder wie 193 Nederlanders.

In een interview met CNN zei Kerry dat pro-Russische separatisten het vliegtuig hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam. ,,Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland'', aldus Kerry.

Hij liet weten dat het bewijs dat op dit moment beschikbaar is ,,duidelijk wijst op de separatisten''. Volgens Kerry hebben de VS gesprekken onderschept over het leveren van de luchtdoelraketten aan de separatisten door Rusland.

De VS hebben volgens Kerry ook de plaats opgespoord waarvandaan donderdag de raket is afgevuurd. Volgens hem staat het vast dat de afgelopen maand een stroom van wapens en een konvooi van ongeveer 150 voertuigen met onder meer militair personeel, raketlanceerinstallaties en artillerie uit Rusland naar het oosten van Oekraïne is gegaan.

Tegenover nieuwszender NBC liet Kerry zijn afschuw blijken over de manier waarop pro-Russische separatisten met de doden zijn omgegaan. ,,Dronken rebellen hebben de lichamen opgestapeld in trucks en van de plek van de ramp weggebracht'', aldus de Amerikaanse minister. ,,Wat er is gebeurd is idioot en het is in tegenspraak met alles wat president Vladimir Poetin heeft beloofd''.

Kerry zei zondag ook dat hij hoopt dat Europese landen hun stem verheffen en dat de ramp in Oekraïne ze de ogen opent.