Nieuws/Buitenland
936942
Buitenland

Obama zeer bezorgd over slachtoffers in Gaza

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag laten weten zeer bezorgd te zijn over het groeiende aantal slachtoffers in de Gazastrook. Dat meldde het Witte Huis naar aanleiding van telefonisch overleg tussen beide staatshoofden.

Israël zette zondag zijn grondoffensief tegen Hamas door met grootscheepse aanvallen op de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Daardoor kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten 62 Palestijnen om het leven, onder wie 17 kinderen, en raakten circa 400 inwoners gewond. Elders in de Gazastrook waren volgens hulpverleners nog eens ruim 20 doden te betreuren.

Obama veroordeelde in zijn tweede telefoongesprek met Netanyahu in drie dagen nogmaals de raketaanvallen van Hamas tegen Israël. Hij herhaalde ook dat Israël zich mag verdedigen tegen die aanvallen. Eerder op de dag zei zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hetzelfde in een tv-interview.

Kerry zal volgens Obama op korte termijn naar het Midden-Oosten afreizen, in een poging de strijdende partijen zo ver te krijgen dat ze hun wapens neerleggen. Daarbij zou de wapenstilstand die Israël en de Palestijnen in november 2012 overeenkwamen als uitgangspunt moeten dienen.