Nieuws
936948
Nieuws

SKS SKUTSJESILEN 2014

Langweer wint openingswedstrijd skûtsjesilen

De eerste wedstrijddag van het SKS-skûtsjesilen in Grou werd een grandioos spektakel. Tropisch warm, windkracht vier en een volstrekt onverwachte uitslag. Langweer pakte de overwinning en regerend kampioen Douwe Visser werd aan flarden gezeild. Met zijn Sneker  Pan eindigde Visser als dertiende en voorlaatste.

Twee weken lang strijden de wedstrijdbemanningen om de zeventigste SKS-titel. Veertien Friese scheepjes, tientallen tonnen ijzer, die met een bloedgang over het water stuiven.... Skûtsjesilen is pure strijd, gistermiddag zelfs letterlijk toen schipper Auke de Groot uit Stavoren aan dek sprong van concurrent Akkrum en schipper Pieter Meeter te lijf ging. Wolkom in Fryslan!

Na een algehele valse start leek iedereen afstand tot de startlijn te houden, maar Joure startte te vroeg en 0ok Huizum en Lemmer die de startton hadden geraakt moesten hun straf pakken Langweer startte uitstekend en Johannes Meeter kon in één lange slag naar de bovenste boei zeilen.

De skûtsjes achterin de vloot wisten in het voordewindse rak weer aansluiting te vinden met de rest van het veld, maar kampioen Douwe Jzn. Visser van Sneek kon in die ‘gribus’ niet naar voren komen. Ook Grou, vorig jaar nog winnaar op het thuiswater, bleef de hele wedstrijd in de middenmoot hangen.

In het laatste kruisrak werd de top drie nog een keer volledig door elkaar gegooid en pas op de finish werd deze gedenkwaardige wedstrijd beslist. Winst voor Langweer, gevolgd door Akkrum en Stavoren. Een emotionele Johannes Meeter had een ‘hele mooie dag beleefd’, zo liet hij weten.

Lees het uitgebreide verslag van onze speciale verslaggever Bart Olmer, zijn analyses en alle uitslagen in de Telesport sectie van de Telegraaf zondagskrant.