Nieuws/Buitenland
936951
Buitenland

'Iran vernietigt verrijkt uranium'

Iran heeft zijn meest omstreden voorraad verrijkt uranium vernietigd. Dat meldde persbureau Reuters zondag op basis van een maandrapportage van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Met de vernietiging van het nucleaire materiaal zou Iran voldoen aan de voorwaarden van het voorlopige akkoord dat het land eind vorig jaar sloot met de zes wereldmachten (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland). Dat akkoord verliep oorspronkelijk zondag, maar wordt voorlopig verlengd omdat er nog geen definitief akkoord is bereikt over het omstreden nucleaire programma van Iran.

Met een akkoord wil het Westen voorkomen dat Iran een atoombom kan bouwen. In ruil zouden de huidige sancties tegen Iran kunnen worden versoepeld.

In het kader van het voorlopige akkoord schortte Iran de verrijking van uranium, het meest omstreden deel van zijn nucleaire programma, al op. Iran heeft altijd volgehouden dat het uranium alleen is bedoeld om kernenergie op te wekken. Het verrijkte uranium waarover het land beschikte, voldeed echter ook bijna aan de voorwaarden voor het maken van kernwapens.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gaven de onderhandelende partijen aan dat er uiterlijk in november een akkoord moet worden bereikt.