Nieuws/Binnenland
936952
Binnenland

Israël haalt hard uit in Gazastrook

Bij nieuwe aanvallen van Israël in de Gazastrook zijn zondag tientallen Palestijnen en 13 Israëlische militairen om het leven gekomen. Op de bloedigste dag sinds het begin van het offensief hield een wapenstilstand voor humanitaire hulp nog geen uur stand, terwijl Israël nogmaals aangaf alles te zullen doen om de raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen.

Israël bestookte zondag onder meer de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Daardoor kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten 62 Palestijnen om het leven, onder wie 17 kinderen, en raakten circa 400 inwoners gewond. Elders in de Gazastrook waren volgens hulpverleners nog eens ruim 20 doden te betreuren.

Shejaia is volgens het Israëlische leger „een bolwerk van terroristen”, waar Hamas wapens maakt en raketten afvuurt op Israël. Ook zouden er ongeveer tien tunnels vanuit de wijk naar Israëlisch grondgebied lopen, die worden gebruikt voor aanslagen.

De Arabische Liga beschuldigde Israël zondag van oorlogsmisdaden, terwijl Israël stelt dat de burgerslachtoffers juist aan Hamas te wijten zijn. Hamas heeft zijn raketten volgens het leger met opzet in een dichtbevolkt gebied geplaatst, zodat burgers als menselijk schild kunnen worden gebruikt. Israël heeft naar eigen zeggen de inwoners van de wijk gewaarschuwd om te vertrekken, maar Hamas zou hun hebben opgedragen te blijven.

Ondertussen maakte Israël bekend dat het grondoffensief in de Gazastrook wordt uitgebreid. Daarbij worden nog meer militairen ingezet om de raketarsenalen en smokkeltunnels van Hamas zo veel mogelijk te vernietigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, stelde zondag dat Israël het recht heeft om zich tegen de aanhoudende raketaanvallen te verdedigen. Hamas moet volgens hem inzien dat het tijd is om de wapens neer te leggen. Kerry verwacht zelf op korte termijn naar het Midden-Oosten te gaan in een poging een wapenstilstand te bewerkstelligen.

Sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli kwamen al ruim 430 Palestijnen om het leven. Daarnaast sneuvelden in totaal 18 Israëlische militairen.

In Amsterdam protesteerden zondag duizenden mensen tegen het geweld van Israël. Die demonstratie verliep volgens de politie zonder problemen. Eerder in het weekeinde liepen vergelijkbare demonstraties in Brussel en Parijs uit de hand.