Nieuws/Binnenland
936961
Binnenland

Nog meerdere lichamen op rampplek MH17

In het oosten van Oekraïne liggen nog meerdere lichamen op de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Hoeveel is onduidelijk, zegt ANP-fotograaf Pierre Crom. Hij was zondagochtend vroeg op de rampplek, tot een team van OVSE-waarnemers aankwam en het gebied werd afgesloten.

Volgens Crom doorzoeken enkele Oekraïense reddingswerkers zondag handmatig een zwartgeblakerd stuk van de rampplek, waar verkoolde lichamen, gesmolten vliegtuigonderdelen en spullen van de inzittenden liggen. Dit is het deel van het toestel dat in de lucht verbrand is kort voor de crash.

Crom kon zondagochtend vroeg vrij rondlopen op de rampplek, net als veel andere journalisten. Hij zag dat er veel verdwenen is. „Op 6 kilometer afstand was een vrachtwagencontainer met pakketjes neergekomen. Alle pakketjes zijn geopend en leeg.” Bij de cockpit, op 5 kilometer van de rampplek, lagen veel dozen. Die zijn ook leeg.

Ook zag hij geen enkele mobiele telefoon liggen, geen tablet of laptop, spullen die mensen vaak bij zich hebben. Een tas waar eerder een fototoestel in zat, was later leeg. Crom concludeert dat er volop wordt geplunderd.

Op de rampplek kwamen zondagochtend ook enkele honderden mijnwerkers aan om vrijwillig te helpen zoeken naar lichamen en spullen. Volgens Crom gebeurt dit zeer onzorgvuldig. „Er zijn te weinig middelen, het gebied is groot. Sommige delen zijn lastig te doorzoeken, zoals zonnebloemvelden en een dichtbegroeid bos.”