Nieuws/Buitenland
936965
Buitenland

Tientallen doden door aanval op wijk Gaza

Zeker 62 Palestijnen zijn zondag om het leven gekomen door Israëlische aanvallen op de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Ongeveer 400 mensen raakten gewond. Dat meldden de Palestijnse autoriteiten. Onder de doden zouden veel burgers zijn. Duizenden mensen sloegen op de vlucht.

Het is de dodelijkste beschieting sinds Israël op 8 juli de aanval op de Gazastrook opende. Israël zou de buurt hebben aangevallen met straaljagers en tanks. Het is niet bekend wat het doelwit was.

De gewonden zijn overgebracht naar al-Shifa, het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. Het hospitaal is al overvol door de strijd, mede doordat veel vluchtelingen er beschutting zoeken tegen de aanvallen. Bij de aanvallen van zondag zijn volgens een arts van het ziekenhuis onder meer 17 kinderen om het leven gekomen. Volgens diverse bronnen sneuvelden ook 13 Israëlische soldaten, onder wie twee hooggeplaatste miltairen van de meest vooraanstaande infanterie-eenheden van het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verdedigde zondag het recht van Israël om zich tegen raketaanvallen vanuit Gaza te verdedigen en om aanvallen uit te voeren op de tunnels die worden gebruikt om raketten te vervoeren en te verbergen. ,,Je hebt het recht die tunnels te vernietigen. Daar staan we volledig achter'', stelde de minister.

Volgens Kerry moet Hamas inzien dat het moment is gekomen om de wapens neer te leggen. ,,Ze moeten begrijpen dat ze levens redden door een wapenstilstand te accepteren.'' De minister zei dat president Barack Obama hem op korte termijn naar het Midden-Oosten zal sturen in een poging een wapenstilstand te bewerkstelligen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat Israël ,,alles'' zal doen wat nodig is om de raketaanvallen van Hamas te stoppen. Hoe lang het offensief nog zal duren, kon hij niet zeggen. De premier maakte wel duidelijk dat Israël niet streeft naar de bezetting van de Gazastrook en dat zo veel mogelijk wordt geprobeerd om onschuldige slachtoffers te voorkomen. Tegelijkertijd beschuldigde Netanyahu Hamas ervan burgers als menselijk schild te gebruiken.

De Arabische Liga beschuldigde Israël zondag in een reactie op de aanvallen van ,,oorlogsmisdaden''.