Nieuws/Binnenland
936978
Binnenland

Kerken staan stil bij vliegramp

Veel kerken in Nederland hebben tijdens hun zondagdienst stilgestaan bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines, die 193 Nederlanders het leven kostte.

In de protestantse wijkgemeente Maarssen-Dorp wees dominee Jochem Stuiver de kerkgangers erop dat het aansteken van een kaarsje kan helpen bij het gevoel van onmacht en verdriet. Tegen RTV Utrecht zei hij: „Ik denk niet dat je de duisternis kunt overwinnen door nog duisterder te gaan doen, maar juist door wat licht te brengen in het verdriet en elkaar op te zoeken.” Onder de 298 doden zijn er zeker tien uit de provincie Utrecht.

In de Vincentiuskerk in Volendam stond de hele mis in het teken van de ramp. Uit het vissersdorp kwamen twee mensen bij de crash om het leven.

Ook in de Hilversumse Vituskerk was aandacht voor de ramp. De pastor las de namen voor van de drie gezinnen uit Hilversum die zijn omgekomen: zes volwassenen en zes kinderen. Ook bad hij voor hun zielenrust.

In Haarlem stond de mis in de Sint Bavo, de kathedraal van het bisdom Amsterdam-Haarlem, ook in het teken van het vliegtuigongeluk. Tijdens de mis werden 298 kaarsjes gebrand ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.

Zaterdagavond was er al een herdenkingsdienst in de Sint-Jan in Den Bosch, waar honderden mensen op afkwamen. Er werd daar vooral stilgestaan bij het overlijden van twee jonge gezinnen uit Rosmalen. Onder de slachtoffers zijn relatief veel mensen uit Brabant, zeker 47.