Nieuws/Buitenland
936982
Buitenland

Gazabetoging Brussel loopt uit de hand

Betogingen tegen Israëlisch geweld in de Gazastrook in Parijs en Brussel zijn zaterdag uit de hand gelopen. In Brussel werden leuzen geroepen als,,dood aan de Joden'', volgens de Vlaamse omroep VRT. Een Israëlische en een Amerikaanse vlag werden in brand gestoken. Jongeren liepen over auto's en autoruiten werden ingeslagen.

In de Franse hoofdstad Parijs botsten betogers met de politie. De demonstranten klommen op het dak van Parijs en verbrandden de Israëlische vlag. Zeker één auto ging in vlammen op. Bijna 40 betogers werden gearresteerd. 's Avonds reden tientallen politieauto's door de straten van de historisch Joodse buurt Marsais, terwijl anti-Israëlische betogers zich daar volgens Franse media verzamelden.

In Brussel waren zaterdag ook Europese landen zaterdag het doelwit . ,,De meerderheid van de Europese regeringen kijkt niet alleen toe op wat er in Gaza gebeurt maar stemt er zelfs mee in'', aldus een spreker. ,,Betogen tegen het geweld in Gaza is zich ook verzetten tegen de machten die dat geweld hier steunen''.

Op de manifestatie in de Belgische hoofdstad kwamen ruim 5000 mensen af. De meesten demonstreerden vreedzaam, maar een kleine groep zorgde tegen het einde van de manifestatie voor onrust.

Volgens de Belgische organisatie tegen antisemitisme LBCA is zaterdag niet alleen opgeroepen tot het doden van Joden, maar zijn ook twee mensen aangevallen van wie ten onrechte werd gedacht dat het Joden waren. De LBCA is teleurgesteld dat burgemeester Yvan Mayeur de betoging niet heeft tegengehouden. ,,Wat er deze namiddag is gebeurd, is dan ook volledig zijn verantwoordelijkheid'', aldus de organisatie.

In mei werd in Brussel een aanslag gepleegd op het Joods Museum in Brussel. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

Vorige week zaterdag demonstreerden duizenden mensen in Den Haag tegen het geweld in de Gazastrook. Daarbij werden vergelijkingen gemaakt tussen Israël en de nazi's. Donderdag was er in Amsterdam een solidariteitsbetoging.