Nieuws/Buitenland
936985
Buitenland

'Hamas schendt bestand, dus gevechten hervat'

Israël neemt de Gazastrook weer onder vuur. Het Israëlische leger liet de wapens zondag vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd even zwijgen, zodat de inwoners van een gebombardeerde wijk humanitaire hulp konden krijgen. Maar Hamas schond het bestand, zegt het Israëlische leger, dus heropende Israël de aanval.

Het is niet bekend of Hamas ook een staakt-het-vuren had toegezegd. Israël wilde 2 uur lang de wapens laten zwijgen, maar hervatte de bombardementen binnen een uur.

„We hebben ingestemd met het verzoek van het Rode Kruis om een 'humanitair venster' in Shejaia, ondanks de dreiging vanuit de wijk. Hamas heeft daar zijn raketten, tunnels en commandoposten. In Shejaia vonden onze militairen tien ingangen van tunnels die werden gebruikt om Israël te terroriseren”, liet het Israëlische leger bij de aankondiging van het bestand weten via Twitter. Volgens Israël zijn de bewoners van de wijk enkele dagen geleden gewaarschuwd om te vertrekken. „Hamas droeg ze op om te blijven. Hamas heeft ze in de vuurlinie geplaatst.”

Het bestand volgde op een beschieting van een buurt bij Gaza-stad in de nacht van zaterdag op zondag. Daardoor zouden zeker 40 doden en ongeveer 400 gewonden zijn gevallen. Het is de dodelijkste aanval sinds Israël op 8 juli de aanval op de Gazastrook opende.