Nieuws/Binnenland
936991
Binnenland

Verslagenheid heerst bij Aids Conferentie

Het nieuws dat deelnemers van de Aids Conferentie in Melbourne in het ramptoestel zaten sloeg vrijdag in als een bom. Dat zei directeur van het Aids Fonds Ton Coenen zaterdag. Coenen was onderweg naar Melbourne toen hij donderdag hoorde van de crash. „Ik was toen in Kuala Lumpur. Toen ik vrijdagochtend aankwam in Melbourne hoorde ik dat het ernstig fout was”, zei Coenen.

Coenen, die twee medewerkers van zijn organisatie verloor, spreekt van een „enorme klap” die door iedereen op het congres gevoeld wordt. „Nederland speelt een vooraanstaande rol als het gaat om aidsbestrijding. Het verlies van deze vijf Nederlandse deelnemers wordt echt als een groot verlies gezien”, aldus Coenen. De slachtoffers, onder wie aidsonderzoeker Joep Lange, waren bekende figuren in de aidswereld.

Tijdens een eerste bijeenkomst zaterdagmorgen is door prominenten van het aidscongres al uitgebreid stilgestaan bij de ramp, vertelt Coenen. Er werd een minuut stilte in acht genomen. Ook werden de slachtoffers bij naam genoemd en bedankt voor al hun inspanningen.

Bij de officiële opening zondagmorgen wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de vliegtuigcrash. De Nederlandse aidsambassadeur zal namens de Nederlandse overheid een mededeling doen.

De International AIDS Society (IAS) besloot het congres wel door te laten gaan. Coenen kan zich daarin vinden, al had hij er wel een „dubbel gevoel” bij. „Mijn eerste neiging was om te denken: wat doet het er allemaal nog toe. Maar het is belangrijk dat het doorgaat.”