Nieuws/Buitenland
936993
Buitenland

Erdogan: Israël 'barbaarser dan Hitler'

Volgens de Turkse premier Tayyip Erdogan getuigt het Israëlische geweld tegen Gaza van een "barbaarsheid die erger is dan die van Hitler."

"Israëliërs hebben geen geweten, geen eer en geen trots," zei de regeringsleider zaterdag op een politieke bijeenkomst in Ordu. "Zij die Hitler zo veroordelen hebben hem voorbijgestreefd op het gebied van barbaarsheid."

Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan de Israëlische "disproportionele" acties te verdedigen en riep de moslimwereld op om een agressievere houding aan te nemen. Tegelijkertijd riep hij het volk op om hun woede niet te richten op de ongeveer 17000 Joodse Turken. "Dat zijn burgers van dit land," zei hij.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er meer dan 330 mensen omgekomen door Israëlische raketten die werden afgevuurd in antwoord op raketten van Hamas.

Eerder op de dag gaf Israël een negatief reisadvies uit voor Turkije vanwege de "publieke gemoedstoestand" na de aanvallen op Israëlische ambassadegebouwen in Istanboel en Ankara bij protesten vrijdag.