Nieuws/Buitenland
936994
Buitenland

Dodental Gazastrook boven 300

Het dodental onder Palestijnen in de Gazastrook door Israëlische aanvallen is opgelopen tot ruim boven de 300. Zaterdag was er nog geen spoor van een diplomatieke oplossing voor het geweld.

Volgens de Palestijnen zijn de afgelopen 12 dagen 335 mensen omgekomen. Onder hen zijn 70 kinderen. Alleen al de afgelopen 48 uur stierven ongeveer 100 mensen. Aan Israëlische zijde zijn twee burgers en drie militairen omgekomen. Twee militairen kwamen zaterdag om.

Israëlische militairen vernietigden zaterdag onder meer tunnels in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Palestijnse militanten deden zaterdag een poging om via zo'n tunnel Israël aan te vallen.

Israël begon donderdag een grondoffensief nadat 10 dagen van bombardementen en beschietingen geen einde hadden gemaakt aan raketbeschietingen op Israël vanuit de Gazastrook.

Diplomatieke pogingen van Egypte, Qatar, Frankrijk en de Verenigde Naties om een einde te maken aan het geweld mislukten zaterdag. Het menselijk leed was opnieuw groot. Acht leden van een Palestijnse familie, onder wie een baby van zes maanden en kinderen van 3 en 13, kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven toen een granaat hun huis in Beit Hanoun raakte.