Nieuws
936999
Nieuws

'Lijken vliegramp met vrachtwagens weggehaald'

Lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn zaterdag met vrachtwagens weggehaald. De lijken werden in zakken op elkaar gestapeld. Dat meldt ANP-fotograaf Pierre Crom die er ooggetuige van was.

De bestemming van de vrachtwagens is onbekend. De pro-Russische rebellen die het voor het zeggen hebben in het rampgebied stellen dat het „om hygiënische redenen” onmogelijk was „om de lijken daar te laten liggen”.

Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn enkele tientallen lichamen die Grabowo lagen „in aanwezigheid van OVSE-waarnemers” naar de stad Donetsk gebracht. De OVSE heeft daar zelf geen melding van gemaakt.

De Oekraïense regering meldde eerder dat 38 lichamen zijn weggehaald. Ook volgens die lezing zijn de lichamen naar Donetsk gebracht. Volgens de regering in Kiev zouden de separatisten op die manier proberen bewijsmateriaal te vernietigen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet ingaan op de beelden die naar buiten zijn gekomen. Eerder op de dag reageerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanuit Kiev al furieus op berichten dat met lichamen van slachtoffers wordt gesleept.

Premier Mark Rutte sprak zaterdagmiddag in Den Haag zijn afkeer uit over het gedrag van pro-Russische rebellen, die de rampplek verstoren voordat onderzoekers hun werk hebben kunnen doen. Hij noemde het „ronduit walgelijk” dat mensen tussen de brokstukken „lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers”.