Nieuws/Binnenland
937024
Binnenland

DE VARENDE VAARKRANT

Portretten Zaanstreek

Varende Vaarkrant Verslaggever Marie Thérese Roosendaal portretteerde op en langs de Zaan een aantal enthousiaste watersporters.

Mooiste achtertuinZelf varen Rob en Loes de Gooijer niet. "We hebben geen bootje meer." En Rob stapt ook niet meer op de surfplank. Maar ze genieten innig vergenoegd van hun achtertuin met het mooiste uitzicht van Nederland: de Zaan. Plezier- en beroepsvaart passeren traag hun privéterras. En dan is het net of je zelf vaart. "Wij zijn echte Zaankanters. Wil je een mooie route? Ga dan linksaf. En daar zit een restaurant…" Die tip blijft geheim!

Limburger aan de ZaanZijn tongval kan zijn afkomst niet verhullen, evenmin als zijn voornaam. Sluiswachter Wiel Klinkenberg komt uit het diepe zuiden. "Voerendaal, en nee, daar is geen vaarwater! Mijn meisje is van hier en kon in Limburg niet aarden. Dus zijn we hier gaan wonen." Wiel heeft zijn draai gevonden in Zaandam. Letterlijk. Als vrijwilliger bedient hij al dertien jaar met spierkracht de Hanenpadsluis: "Een van de nog maar weinige handbediende sluizen, met een verval van 1,20 meter!", zegt hij trots. Zijn spierballen liegen er niet om. "Bij de Wilhelminasluis drukt een ambtenaar op een knopje. Ha, voor die paar centimeter", lacht hij meewarig. De sloep stijgt, langzaam maar zeker kijken we minder tegen Wiel op. Je moet 24 uur van tevoren bellen en dan staat Wiel of een van de andere vrijwilligers er al. "Soms passeren er maar vier bootjes op een dag, vóór twaalf uur heen en na vieren terug. Ben ik tussendoor een paar uurtjes vrij. Met mijn werk kan ik het goed combineren. Maar soms ligt de hele sloot vol. Bij de vorige Sail hadden we 1800 bootjes. File! Kreeg ik gelukkig hulp van sterke mannen." 

Stremming WilhelminasluisWaarschuwing: de Wilhelminasluis wordt momenteel vernieuwd, verdiept en verbreed. En dat gaat nog wel een tijdje duren. "In 2015 is het klaar", lacht een van de werklieden. "Maar of dat januari of december is…" Met mazzel wordt de naastgelegen, historische Groote Sluis bediend. Dat geluk hadden wij niet, we lagen zowel heen als terug drie kwartier stil. Met uitzicht op een baggerboot die met een kraan vieze zwarte drek uit de Zaan viste. Vanaf 1 augustus is er voor de pleziervaart ernstige hinder, er geldt een omvaaradvies.Lekker bakkieOp de kade in Wormerveer trekt een tot Pipo-wagen gepimpte bouwkeet de aandacht. Bakkie Leut aan de Zaan. Kleine terrastafeltjes met fleurige kleedjes. De uitspanning draait haar eerste seizoen. Het is een idee van de burgers van Wormerveer. Lokale ondernemers sponsoren het. "Bij Bakkie Leut werken medewerkers van Odion, een stichting voor mensen met een lichte beperking", vertelt vrijwilliger Gwendolyn. Medewerker Chantal serveert een lekker bakkie, een grote punt appeltaart en een royale glimlach.

Weet u een supermarkt?Als je zo lang stil ligt voor en in een sluis, maak je vrienden met collega-schippers. Aan boord van de met rubberstrips afgewerkte Locaboat, zitten twee Franse koppels uit de Pyreneeën. "In tien dagen proberen we zoveel mogelijk van Nederland te zien. En we genieten. Vanaf het water is het land op z'n mooist." Ze hebben gelijk. Of wij een supermarkt in de buurt weten, iets van de omvang van de Franse E. Leclerc. Dat treft, want Zaandam is de bakermat van onze oude, trouwe grootgrutter. De Fransen gingen meteen op weg naar Albèr Ein. En op onze terugweg lagen zij nog aan de kade, aan de lunch. Met een flesje supermarktwijn.