Nieuws
937027
Nieuws

Ramp raakt Neerkant in het hart

Tranen, stilte en vooral machteloosheid hebben zich meester gemaakt van het Brabantse Neerkant. De amper 1800 inwoners kunnen maar moeilijk bevatten dat een vliegtuigramp, duizenden kilometers van hier, zo veel impact kan hebben op hun dorp. Het geliefde gezin Wals, bestaande uit ouders Jeroen en Nicole en hun kinderen Solenn (9), Amèl (12), Jinte (15) en Brett (17) kwam bij de ramp om het leven.

„Dit raakt heel Neerkant in het hart”, zegt de overbuurman van het gezin Wals. „Ook al komen de ouders oorspronkelijk niet uit het Brabantse; ze waren hier volledig ingeburgerd. Zo waren de kinderen lid van de dansclub, volleybalvereniging, de scouting en zat de oudste, Brett, bij de voetbalclub. Dit is niet te begrijpen. De verslagenheid is enorm”, vertelt de man terwijl hij de Nederlandse driekleur halfstok hangt.

Waar je ook gaat of staat in Neerkant, het drama ligt als een zware deken over het gehucht. „In zo’n kleine gemeenschap als deze ken je elkaar al gauw. We wisten vrijdagavond meteen dat dit gezin was verongelukt, omdat Brett nog een selfie naar ons had gestuurd van in het vliegtuig. Een en een was hier dus al direct twee. Het duurde voor ons erg lang totdat officieel bevestigd werd dat het daadwerkelijk om hen ging”, zegt een vriend van Brett met tranen in zijn ogen.

Basisschool St. Willibrordus, waar de pientere Solenn op zat, stelde haar lokalen gisteravond open voor dorpsbewoners die hun ongeloof met elkaar wilden delen. Vervolgens stapten velen in stilte nog even langs het huis van het overleden gezin om er een bloem te leggen of een kaars aan te steken. Een vrouw: „Ik hoop steeds tegen beter weten in dat dit een nachtmerrie is, dat ze hier over een paar weken weer vrolijk rondlopen. Dit is een drama. Onwerkelijk.”