Nieuws
937028
Nieuws

Rutte en Cameron: EU-aanpak Rusland herzien

Premier Mark Rutte en zijn Britse ambtgenoot David Cameron roepen de Europese Unie op om haar „benadering van Rusland te herzien”. Dat heeft de Britse zender Sky News zaterdag gemeld. De reden is dat er bewijzen zijn dat de pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergehaald, meldde persbureau Reuters.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat premier Rutte niets toe te voegen heeft aan wat hij zaterdag op een persconferentie heeft gezegd. Daarin maakte hij bekend in een „zeer intensief en persoonlijk“ telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te hebben aangedrongen dat die al zijn invloed aanwendt om de terugkeer van de Nederlandse slachtoffers mogelijk te maken. „De kans verloopt snel om aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen”, aldus Rutte.

De Britse regering heeft de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië ontboden. Philip Hammond, sinds deze week minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat „de ogen van de wereld op Rusland zijn gericht” om te zien of het land zich houdt aan zijn verplichtingen tegenover de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne.