Nieuws/Binnenland
937056
Binnenland

Protest Oekraïners in Amsterdam

Een groepje Oekraïners houdt zaterdagmiddag op het Spui in Amsterdam een actie naar aanleiding van de vliegtuigcrash in hun thuisland. Op de grond liggen bloemen, papieren vliegtuigjes met nagemaakte bloedvlekken, knuffels en kaarsjes. Ook hebben ze een Nederlandse en een Oekraïense vlag en liggen er tekstbordjes met daarop onder meer 'Oekraïners van over de hele wereld betuigen hun medeleven', 'Stop Putin' en 'Dear Russians Wake Up!'

Volgens organisator Suzanne Dostaleva van de Stichting Ukraine Today zijn de Oekraïners erg aangeslagen door de ramp. „We hadden al veel pijn omdat onze jongens sneuvelen en dan nu plotseling dit. Iedereen is woedend en gechoqueerd.”

Aanvankelijk zou de actie onder de noemer 'Stop de oorlog in Oekraïne' zijn. Maar de organisatie besloot er een „stiller protest” van te maken voor de slachtoffers van de crash, aldus Dostaleva. „We hebben het niet gedaan, maar iedereen voelt zich toch gedeeltelijk schuldig. Maar Europa is ook schuldig. Ze hebben niks gedaan en hadden meer sancties moeten treffen. Poetin blijft maar wapens sturen, waardoor de gevechten door blijven gaan.”