Nieuws/Binnenland
937128
Binnenland

Fietsen in Zuid-Limburg

Rondje om de kerk

In het zuiden van Limburg straalt de devotie ons tegemoet. Hier wordt duidelijk nog in God geloofd. We stippelden een fietsroute uit rond kerken, kruizen en kapelletjes.

Eerste doel op onze fietstocht is het geboortehuis van pater Karel Houben in Munstergeleen. Wegwijzers en fietsknooppunten zijn er niet, maar met de kaart komen we er wel uit.

Het is de korte omweg van twee kilometer absoluut waard. De rooms-katholieke pater Karel, die op 11 december 1821 werd geboren, werd in 2007 door paus Benedictus XVI in aanwezigheid van toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Frans Timmermans heilig verklaard. Hij zou onder andere twee doodzieke mensen hebben genezen. In het klooster van Mount Argus bij Dublin werd hij bekend om zijn zegenende handen. Na zijn dood in 1893 werd zijn geboortehuis in Munstergeleen een pelgrimsoord. We sluipen even binnen in de kapel waar mensen zitten te bidden en zijn gepast stil.

 

Picknick

Helaas is dit deel van Zuid-Limburg dichtbevolkt. De woonwijken van Geleen schakelen zich aaneen. Ook passeren we het enorme industriecomplex van DSM. In Einighausen en Guttecoven overheerst echter de rust. Het is zelfs zo rustig dat we tevergeefs naar horeca zoeken. Gelukkig hebben we altijd wat bij ons voor in geval van nood en het Limbrichterbosch is een aangename plaats voor een picknick. Na Nieuwstadt steken we de Duitse grens over; de knooppuntenbordjes zijn hier niet groen, maar rood. Enkele kilometers rijden we pal langs een beekje dat de grens vormt.

Na Tüddern keren we terug op Nederlands grondgebied. Al snel zijn we in Sittard. Het fietsknooppuntennetwerk leidt de fietser om het centrum heen. Eigenlijk moet je ook hier van het fietsnetwerk afwijken. Het centrum van Sittard heeft veel te lijden gehad van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze stad, die dateert uit de 13e eeuw, werd weggevaagd. Van de omwalling is nog wel een groot deel in tact. Meest in het oog springend zijn de kerken. De Grote of St. Petruskerk heeft een 80 meter hoge toren van bakstenen en mergelblokken en op de Markt staat de barokke 17e-eeuwse St. Michielskerk. Helaas staat die tijdens ons bezoek in de steigers, maar de deur staat open zodat we toch even een blik kunnen werpen op het interieur. Voor een fraai vakwerkhuis uit 1530 pikken we een terrasje. Het uitzicht op het plein wordt helaas ontsierd door een warenhuis, gevestigd in een oerlelijk pand.

 

 

Zeven voetvallen

Tijdens een smakelijke lunch bestuderen we de fietskaart. Vanaf knooppunt 32 geeft de kaart twee pijltjes aan en dat staat voor 'steile helling'. Maar met de juiste fiets met versnellingen en een beetje conditie blijkt de steilte op de Kollenberg (kolle betekent heks) wel mee te vallen. De berg ligt op een uitloper van het plateau van Doenrade, op zich weer een uitloper van de Ardennen. Onderweg trappen we langs zeven voetvallen (kapelletjes) die het leven van Jezus uitbeelden. Boven staat de Sint-Rosakapel. Hier kwamen ooit de bokkenrijders samen, een roversbende die de omgeving onveilig maakte. Gelukkig is de omgeving oprukkende bebouwing bespaard gebleven, want het natuurschoon is groot. Eerst bos, dan weer velden en nu licht glooiend. We flitsen even later voorbij een chique woonwijk; daar is de eerste Flodder-film opgenomen.

Bij Schinnen passeren we de Alfa-brouwerij, prachtig gelegen in het groen aan de Geleenbeek. De brouwerij maakt gebruik van een eigen waterbron diep onder het bedrijf. Het water is op natuurlijke wijze duizenden jaren gefilterd. Beter kan je het niet hebben: bier bestaat uit meer dan 90 procent water. Dat water staat aan de basis van een heerlijk bier, maar ook de hop, gerst en gist zijn van hoogwaardige kwaliteit; persoonlijk vind ik het één van de beste pilzen van Nederland.

Beloning

Een paar pittige klimmetjes volgen nog, dus we laten het bier staan. Voor je het weet kom je de man met de hamer tegen. Eén troost voor wie het te zwaar vindt worden: de beloning is een prachtig uitzicht. En aan het einde wachten er voornamelijk vlakke kilometers. Terug bij de Biesenhof is het aangenaam toeven op het terras met uitzicht op het golvende Limburgs landschap. De carréhoeve is typisch Limburgs en de geschiedenis gaat circa 750 jaar terug. De hoeve was lange tijd vervallen, maar de eigenaar heeft hem nieuw leven in geblazen. Het fotoboek laat zien wat voor klus dat is geweest. Behalve een hostellerie zijn er ook een restaurant, ijssalon, brasserie en twee feestzalen. We genieten hier nog maar even van het goede Limburgse leven.

 

 

Route

Vertrek- en eindpunt: De Biesenhof, Biesenhof 1, 6164 RA Geleen

Afstand: circa 42 km

Routebeschrijving: ga vanaf de Biesenhof linksaf, dus niet heuvelop, maar richting spoorlijn. Op het kruispunt na de spoorlijn rechtsaf. Volg nu de knooppunten 38 – 29 – 23 – 18 – 41 – 31 – 32 – 34 – 24 – 36 – richting 38.

Extra tip

Ga voor het bezoek aan de kapel en het geboortehuis van pater Karel bij knooppunt 38 richting 29. Na ± 500 m op rotonde rechtsaf richting Munstergeleen. Na de spoorweg direct linksaf langs het spoor. Na ± 500 m bij het kruisbeeld schuin rechtsaf. Na ± 600 m bereik je het geboortehuis. Terug na de spoorwegovergang sla je op de rotonde rechtsaf en ga weer naar knooppunt 29. Dit bezoek is ongeveer 2 kilometer extra fietsen.