937169
Binnenland

Oekraïne: toestel buiten bereik onze raketten

Oekraïne heeft de Russische verdachtmaking van de hand gewezen dat het Malaysia Airlines-vliegtuig is neergehaald met een door het Oekraïense leger afgevuurde raket.

Volgens de Oekraïense veiligheidsraad „is van alle raketten in ons arsenaal er geen één gebruikt”. Ook was de Boeing met 295 mensen aan boord buiten het bereik van alle raketsystemen die Oekraïne in gebruik heeft, aldus een woordvoerder.

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet weten dat bij de „antiterreuroperatie” van het leger tegen pro-Russische separatisten geen luchtdoelraketten zijn ingezet. „Ze staan allemaal op hun vaste plek”, aldus een woordvoerder.

Rusland liet vrijdag weten dat het op de dag van het vermoedelijke neerschieten van de Malaysia Airlines-Boeing radaractiviteit heeft waargenomen van een Boek-raketsysteem dat onder controle stond van Oekraïne. De Boek-eenheid stond opgesteld ten zuiden van Donetsk, volgens het Russische ministerie van Defensie.

Het Boek-raketsysteem is genoemd als wapen waarmee de Boeing zou zijn neergeschoten. Het systeem is van Sovjet-makelij en kan tot op relatief grote hoogte vliegtuigen raken.