Nieuws
937192
Nieuws

Obama: 'Wij steunen de Nederlanders'

De Boeing 777 van Malaysia Airlines is donderdag neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag. Hij zei dat het niet duidelijk is waarom het vliegtuig is neergehaald. Obama sprak tevens steun uit voor „het Nederlandse volk”.

"Wij willen dat de Nederlandse bevolking weet dat we ze steunen. Schouder aan schouder," zegt Obama tijdens een persconferentie in Washington vrijdagmiddag.

De president roept alle partijen op onmiddellijk de wapens neer te leggen. Rusland, de separatisten en Oekraïne hebben allemaal de middelen om een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne. Volgens Obama heeft Rusland keer op keer geweigerd stappen te ondernemen voor de-escalatie in Oost-Oekraïne.

Volgens Obama heeft Poetin de meeste controle over de crisissituatie in Oost-Oekraïne. De Russische president zou dan ook de aanvoer van wapens en strijders uit Rusland naar Oekraïne moeten stoppen. Separatisten zouden volgens de Amerikaan niet kunnen opereren zoals ze nu doen, zonder Russische training en wapens.

Er is vooralsnog geen reden voor Amerikaans militair ingrijpen in Oekraïne, maar Obama zei dat de VS wel bereid is meer sancties op te leggen aan Rusland. De Amerikaanse president liet weten dat hij steun biedt aan onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash.

Aan boord van het vliegtuig zat een Amerikaan met twee paspoorten.