Nieuws/Buitenland
937454
Buitenland

Maleisisch passagiersvliegtuig in Oekraïne neergestort

Een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergestort in Oekraïne. De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt van een terreurdaad. Het vliegtuig had veel Nederlandse passagiers aan boord.

Volgens Interfax is het toestel op 10 kilometer hoogte neergeschoten met behulp van een BUK luchtdoelraket. Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. Die ontkennen echter en zeggen niet over BUK-raketten te beschikken. Die bewering is in tegenspraak met eerdere tweets van separatisten waarop BUK-lanceerinstallaties te zien waren. Die tweets zijn gewist, maar staan nog wel in de cache van Google.

Het toestel is gecrasht in de buurt Donetsk, vlak bij de grens met Rusland. Oekraïense troepen kunnen maar met moeite in de buurt van het neergestorte vliegtuig komen, omdat het gebied onder controle van Russische separatisten is. In een groot gebied rond de plek waar het vliegtuig is neergekomen, zijn lichamen en delen van lichamen gevonden. Er zouden zeker 100 lichamen zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.

Nederlanders

Het toestel, een Boeing 777, had 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Oekraïense bronnen melden echter dat er ruim 300 slachtoffers zijn. Het gaat om de MH17, deze vlucht. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen overlevenden. Malaysian Airlines bevestigt dat het 't contact met het vliegtuig is kwijtgeraakt boven Oekraïens grondgebied.

Er was een groot aantal Nederlanders aan boord: zo'n 22 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperts, 20 tot 30 van het World Ticket Center 21 van Sawadee en 15 van ANWB-dochters FOX en SNP. Ook zouden er 23 Amerikaanse, zeker 4 Franse en 1 of 2 Belgische passagiers aan boord zijn.

Vliegticketwebsite ATP.nl bevestigt dat vier Nederlanders aan boord waren die hun tickets via die organisatie hebben ontvangen. Zij hebben op Schiphol ingecheckt. Het gaat om twee mensen uit Eindhoven en twee uit Maastricht die samen op fietsvakantie zouden gaan in Indonesië. Ze hadden geboekt via Indonesia Travel in Geldrop.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");