937455
Binnenland

Chronologie van neergeschoten vliegtuigen

Het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in het oosten van Oekraïne is mogelijk uit de lucht geschoten. Door wie is niet bekend. Een beknopt overzicht van eerdere neergehaalde toestellen:

OEKRAINE 2001: Een vliegtuig van de Russische maatschappij Sibir stort neer in de Zwarte Zee. Alle 78 inzittenden komen om. Het toestel blijkt geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Het vliegtuig was onderweg van Tel Aviv naar het Siberische Novosibirsk. Aan boord zaten vooral Israëliërs van Russische komaf.

GEORGIE 1993: Drie vliegtuigen van Transair Georgia worden geraakt door raketten bij de plaats Soechoemi. Die zijn waarschijnlijk afgevuurd door rebellen uit Abchazië. Zeker 136 mensen komen om het leven.

DUBAI 1988: Een Iraans vliegtuig, onderweg van Iran naar de Verenigde Arabische Emiraten, wordt door een Amerikaans marineschip uit de lucht geschoten. Alle 290 inzittenden komen om het leven.

SOVJET-UNIE 1983: Een vliegtuig van Korean Airlines, onderweg van New York naar Seoul, komt in het luchtruim van de Sovjet-Unie terecht. Een Russische straaljager haalt het toestel neer. Alle 269 inzittenden komen om. Onder de doden is een Amerikaans parlementslid.