Nieuws/Binnenland

Vliegtuigcrash verstrikt in propagandaoorlog

Oekraïense en Russische media grijpen de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne aan om propaganda te voeren. Het is moeilijk om de waarheid van de toedracht te achterhalen, omdat feiten worden verdraaid en geruchten voor waarheid worden aangenomen.

Zo wordt in Oekraïense media een bericht van een van de commandanten aangehaald waarin hij toegeeft het vliegtuig uit de lucht hebben geschoten. Het bericht was echter geplaatst op een socialenetwerksite waar de commandant meer dan zes (mogelijk namaak) profielen heeft.

Russische media meldden prominent getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat een Oekraïense straaljager het vliegtuig bestookte met raketten. Ook is er het gerucht dat het vliegtuig is neergehaald, omdat het werd aangezien voor het presidentsvliegtuig van Vladimir Poetin, dat dezelfde kleuren heeft. De Russen proberen daarmee de separatisten vrij te pleiten van schuld.

In Oekraïne wordt veel meer het Oekraïense leger in de schijnwerpers gebracht. De militairen zeggen namelijk dat er geen militaire operatie aan gang was in het oosten. Ook wordt er veelvuldig verwezen naar een foto van een luchtafweersysteem dat de rebellen enkele dagen geleden zouden hebben ingenomen.