93781
Buitenland

Waalse wapenleveranties aan Saoedi’s gaan door

De Waalse premier Paul Magnette

De Waalse premier Paul Magnette

BRUSSEL - Wallonië blijft wapens leveren aan Saoedi-Arabië. Dat heeft de Waalse premier Paul Magnette dinsdag gezegd.

De Waalse premier Paul Magnette

De Waalse premier Paul Magnette

De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo pleit voor stopzetting vanwege de gruwelen die de Saoedi’s volgens hem aanrichten in de oorlog met Jemen. Maar de Belgische federale overheid gaat niet over wapenexportvergunningen. Dat is een gewestelijke bevoegdheid. De Croo zegt niet te begrijpen „dat er niet eens een begin van gesprek mogelijk is.”

Omdat Saoedi-Arabië deel uitmaakt van de coalitie tegen Islamitische Staat, vindt Magnette dat België daaruit moet stappen als er geen wapens meer zouden worden geleverd. De Croo noemde die uitspraak dinsdag „te gek voor woorden.” „Liever wapens leveren aan Saoedi-Arabië dan handel drijven met Canada”, spotte hij, verwijzend naar het Waalse verzet tegen het CETA-verdrag tussen de EU en Canada.

’Dweilen met kraan open’

België probeert er volgnes De Croo alles aan te doen om levens te redden in Jemen, waar een hongersnood woedt. Om dan toch wapens te blijven leveren, is volgens hem „dweilen met de kraan open.” Premier Charles Michel is die mening volgens hem ook toegedaan.

Meer dan 60 procent van de Waalse wapenexport gaat naar Saoedi-Arabië. In 2015 was dat goed voor een omzet van 575 miljoen euro. Het ging onder meer om vuurwapens, kanonnen, raketten, mortieren, munitie en tanks.

Het Europees Parlement riep vorig jaar op tot een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. De EU-lidstaten zijn daar echter niet toe bereid. Duitsland, Frankrijk en vooral het Verenigd Koninkrijk voeren veel wapens uit naar Riyad. Nederland doet dat nauwelijks.