Nieuws/Binnenland
937818
Binnenland

Fraude bij Douwe Egberts

Tegen de 31-jarige Feike van den O. uit Maarssen is gisteren twee maanden cel voorwaardelijk, plus een werkstraf van 180 uur geëist voor oplichting van haar oud-werkgever Douwe Egberts in Utrecht.  Daar heeft ze volgens justitie tussen september 2011 en juni 2013 als medewerkster vanaf de debiteurenafdeling middels 25 transacties in totaal ruim 66.000 euro overgeboekt op rekeningen van haar, haar partner, dochter en vader

. De zaak kwam aan het rollen toen in juni 2013 een bedrijf naar Douwe Egberts belde omdat het nog een dikke 2.000 euro tegoed had. Het bedrag bleek wel overgeschreven, maar gestort op een rekeningnummer dat van verdachte was. Officier van justitie F. Rethmeier hield bij de strafeis rekening met het blanco strafblad van verdachte en de financiële problemen waarin ze is verzeild door de zaak. De koffiefabriek heeft haar ontslagen, en ook haar partner zit zonder baan. Maar ze noemde het evengoed een zeer kwalijke zaak dat ze zo lang misbruik heeft gemaakt van het in haar gestelde vertrouwen.

Waarom ze tot haar daad kwam, werd op zitting niet duidelijk. Van den O. zweeg in alle toonaarden. De rechtbank hield haar voor dat ze haar daden tegenover de politie heeft bekend en er veel spijt van heeft. Ze wilde er volgens de rechter niet zelf beter van worden, maar boekte de bedragen over om iemand anders te helpen.

Advocaat Cem Polat bepleitte vrijspraak. Volgens hem hadden de agenten haar duidelijk moeten vertellen dat ze recht had op een gratis advocaat vlak voor het eerste verhoor. Bovendien wees Polat erop dat ‘niet uit te sluiten valt dat een van de zes collega’s op de debiteurenafdeling de gewraakte bedragen heeft overgemaakt'.