Nieuws/Binnenland
937910
Binnenland

Vier staatshoofden naar Maastricht

Drie buitenlandse staatshoofden komen 30 augustus naar Maastricht voor een volgend hoogtepunt in de viering van 200 jaar Koninkrijk. In het zuiden van het land zal de internationale viering van het ontstaan van ons koninkrijk plaatsvinden.

De Duitse president Joachim Gauck komt ervoor naar ons land met zijn partner Daniela Schadt. Koning Filip en koningin Mathilde van België zijn erbij, evenals de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen hen als gastheer en –vrouw ontvangen.

Zo vieren ook de ons omringende landen mee dat Nederland in 1814 gestalte kreeg op het Congres van Wenen. Na de (eerste) val van Napoleon werd de kaart van Nederland daar opnieuw uitgetekend. De grote internationale mogendheden gaven Frankrijk en ook Luxemburg, het huidige België en Duitsland nieuwe grenslijnen.

Buitenland

„Van oudsher richt ons land zich op het buitenland”, laat het organiserend Comité 200 Jaar Koninkrijk weten. „Eeuwen geleden als zeevarende natie, later ook als medeoprichter van bijvoorbeeld de EU."

In Maastricht geven president Gauck en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken een toespraak. Het Preuvenemint, het grootste culinaire festijn van Nederland, staat ook in het teken van de twee eeuwen Koninkrijk Nederland.