Nieuws/Binnenland

Kamer debatteert over verkiezingsuitslag

Wilders haalt uit naar VVD over GroenLinks

Door Jorn Jonker

EPA

Den Haag - UPDATE 17:40 PVV-voorman Wilders heeft de VVD hard aangevallen omdat de liberalen met GroenLinks willen onderhandelen. „Welke kiezer van de VVD doet u daar een plezier mee”, vroeg de PVV-leider in het debat over de verkiezingsuitslag. Wilders zelf kreeg het ook voor de kiezen omdat partijen vinden dat er met hem niet valt samen te werken.

EPA

De Tweede Kamer discussieerde vanmiddag over wat er met de verkiezingsuitslag moet gebeuren. De belangrijkste uitkomst was vooraf al bekend: Edith Schippers wordt gevraagd als informateur een coalitie van VVD, CDA, D66 en GL te onderzoeken. Die taak heeft ze vanmiddag ook aanvaard.

Steken

Ondanks de vooraf bepaalde uitkomst, bleek de discussie vanmiddag toch interessant. Partijen gaven aan welke koers een nieuw kabinet zou moeten varen en de fracties gebruikten het debat eveneens om flink wat steken uit te delen. Zo konden de politici benadrukken dat collega-lijsttrekkers na de verkiezingen soms wat anders uit lijken te dragen dan ervoor,.

PVV-voorman Wilders deed dat direct bij VVD-leider Rutte. Volgens de PVV’er had Rutte in de campagne stoere taal over de problemen met migratie, maar vindt hij nu ineens ’energietransitie’ een van de belangrijkste punten. „Waar is die stevige Mark Rutte gebleven?” Wilders snapt er niets van dat Rutte nu plots wil praten met een partij die meer asielzoekers wil uitnodigen, terwijl er een meerderheid is voor streng migratiebeleid. GL noemde hij „milieu-hippies” en D66’ers zette hij weg als EU-ambtenaren.

Menens

Wilders zelf kreeg ook bakken kritiek over zich heen. De leidraad voor het debat is het verslag dat Schippers als verkenner heeft geschreven. Daarin zegt bijvoorbeeld de PVV niemand als coalitiepartner uit te sluiten. Kamerfracties die door PVV-voorman Wilders eerder zijn aangepakt, wilden nu wel eens weten waar dat standpunt vandaan komt. Acteert Wilders nu slechts bereid te zijn tot compromissen zodat hij kan klagen dat hij wordt uitgesloten, of is het hem menens?

De PVV’er meent dat de rest „peutergedrag” vertoont door te zeggen dat ze niet meer met hem willen samenwerken door wat er tijdens Rutte I gebeurde. CDA-leider Buma stelde dat Wilders met die tirade nog eens aantoont waarom er met hem niet valt samen te werken. „Zo praat je niet.” VVD-voorman Rutte zei dat Wilders gefaald is voor de test leiderschap toen hij zijn eerste kabinet liet vallen. Daardoor kon er, middenin een economische crisis, een half jaar lang niet echt geregeerd worden.

Noodzakelijk

D66-voorman Pechtold liet duidelijk merken dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en GL zijn voorkeur heeft. „Zeer gewenst”, noemde hij die combinatie. Het CDA is iets minder enthousiast en sprak liever van „doen wat noodzakelijk is”. GL-leider Klaver zei ook nog eens dat samenwerking „complex” zal zijn en de verschillen groot. Hij wil onderzoeken of een samenwerking mogelijk is, maar wil niet in een kabinet zitten om slechts de koers iets minder rechts te maken.

De SP zei vanmiddag dat een kabinet zonder de VVD ook nog steeds „prima mogelijk” is. Partijleider Roemer wil dat die mogelijkheid wordt onderzocht.

Informateur

Schippers zei in elk geval uit te kijken naar haar werkzaamheden als informateur. In die hoedanigheid begeleidt ze de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GL die morgen zullen beginnen.

Het debat begint om 15:30 uur en wordt live getwitterd door de parlementaire redactie: