938317
Binnenland

OM Roemenië in beroep tegen vonnis Kunsthal

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de laatste vonnissen van de rechtbank in de zaak rond de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal. Dat heeft de woordvoerder van het OM dinsdag bekendgemaakt. Een verdachte kreeg 6 jaar en 8 maanden, twee anderen 2 jaar. Een vierde verdachte kreeg deze week van de rechtbank in Boekarest een boete opgelegd van omgerekend 10.000 euro.

Naast gevangenisstraffen zijn vier daders ook veroordeeld tot het betalen van ruim achttien miljoen euro, de geschatte waarde van de gestolen werken. In de praktijk zal dat volgens het OM leiden tot openbare verkoop van hun woningen en het inhouden van 30 procent van hun salarissen, tot aan hun dood.

Het onderzoek naar de mogelijke vernietiging van de zeven schilderijen is overigens nog niet afgerond. De rechtszaak tegen Olga Dogaru blijft in dat verband doorgaan. Zij is de moeder van de al eerder veroordeelde Radu Dogaru en zou haar zoon hebben geholpen bij het laten verdwijnen van de meesterwerken.

De leider van het eerste onderzoek liet vorige week in de Roemeense media nog weten ervan overtuigd te zijn dat de schilderijen zijn verbrand.